Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížová cesta - základní informace

19. 10. 2007

Obrazek

Křížová cesta se nachází na severovýchodním úbočí vrchu Paseka. První z jejích čtrnácti zastavení stojí na okraji přístupové silnice do Černé Hory od Blanska, naproti bývalému panskému Dvoru. Její trasa se klikatí prudkým svahem až na vrchol Paseky ke kapli svaté Rodiny.


Křížová cesta byla postavena v roce 1864 nákladem Flory Friesové. Konaly se zde pobožnosti a menší poutě.


Po druhé světové válce se o ni nikdo nestaral, a tak pustla. Kořeny okolních lip vyvracely jednotlivá zastavení, některá i spadla.


V roce 1999 skupina mladých dobrovolníků ze Sdružení pro Černou Horu obnovila cestu kolem křížové cesty a o tři roky později s finanční podporou Nadace Občanského fóra opravila první zastavení. Díky finanční pomoci Lesů České republiky následovala oprava dalších zastavení. Bylo třeba znovu zhotovit řadu pískovcových prvků, zajistit staré, ručně vyráběné cihly. Náročné práce v obtížném terénu byly dokončeny v roce 2004, 24. října 2004 byla obnovená křížová cesta slavnostně otevřena.


Křížová cesta v Černé Hoře je sakrálním a kulturním objektem. Hodnotu cesty zvýrazňuje její symbolické začlenění do krajiny lesního parku založeného v 18. století.


Každé ze čtrnácti zastavení sestává z kamenného základu a cihlové ústřední partie vystavěné z místních, ručně vyráběných cihel pocházejících z poloviny 19. století. V cihlové stavbě a opukových rámech je zasazený litinový reliéf vyobrazující jednotlivé fáze Kristovy poutě. Reliéfy byly odlity v blanenských železárnách. V horní cihlové části je zazděno do pískovce vytesané číslo zastavení, celá stavba je uzavřena opukovou stříškou s litinovým křížem. Vpředu je kamenné klekátko, navazující na základové kameny.

 

Náhledy fotografií ze složky 2003 Podzim

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

QkgFvbiYkvG

(prmcrr@pcmasr.com, 21. 4. 2009 3:58)

AtRB73 <a href="http://ufwdsjfrubev.com/">ufwdsjfrubev</a>, [url=http://ooiwzzkxobbk.com/]ooiwzzkxobbk[/url], [link=http://pfbzcvocblrj.com/]pfbzcvocblrj[/link], http://pynotmxlhxma.com/