Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škola a okolí - zpráva z besedy 2/2

13. 3. 2008
Vlastimil Polínek se domnívá, že je možné se s občany domluvit na ceně za pozemek, který se prodává obci. Nelíbí se mu, že byl zrušen kulturní a sportovní výbor.

Ivan Musil připomněl, že starosta již přislíbil, že najde jiný prostor pro haly na curling a kuželky, budou-li se občané starat o hřiště nad školou, není proto již třeba toto téma řešit. Nechť se zástupci organizátorů besedy a petice sejdou se starostou a dohodnou se na způsobu užívání a péče o hřiště nad školou.

Lucie Slavíčková se domnívá, že vzít mládeži hřiště nad školou a nenabídnout jim něco jiného nepřispívá k jejich rozvoji. Pro haly není důležité, v jakém prostředí budou umístěny, ale to, co bude uvnitř, proto nevidí problém v jejich přesunutí do jiné lokality. Ptá se, zda je místo pro haly ve sportovním areálu volné či nikoli. Bohumil Hlavička odpovídá, že záleží na majiteli pozemku a na sportovním záměru jiného černohorského občana.

Jaroslav Zelený se ptá Eduarda Baráčka, když se tělocvična přesune nad školu a zruší prodejna, kde budou lidé nakupovat. Eduard Baráček odpovídá, že nechce prodejnu rušit, ale přesunout na jiné místo, které se časem najde. Jaroslav Zelený namítá, že vznikne-li hřiště pod školou, na co bude hřiště nad školou. Eduard Baráček odpovídá, že jde o vizi do budoucnosti, nejdříve je třeba postupně napravit chyby v prostoru před školou, co bude na hřišti nad školou, se uvidí, haly na curling a kuželky rozhodně nejsou poslední nabídkou, přijdou jiné nabídky a možná vhodnější.

Jiří Mazura se domnívá, že o hřiště nad školou by se měli starat nejen lidé žijící v okolí, ale také ti, kteří hřiště používají, cvičí na něm, obec jako zřizovatel hřiště a škola.

 

 


TÉMA DRUHÉ: DĚTSKÉ HŘIŠTĚ A JEHO UMÍSTĚNÍ

 

K druhému tématu, tj. výstavba dětského hřiště a jeho umístění, vystoupil zástupce rodičů usilujících o zřízení dětského hřiště ing. Pavel Musil, který shrnul historii snah o zřízení dětského hřiště. Uvedl, že zastupitelstvo souhlasilo s výstavbou dětského hřiště na horním hřišti nad školou, aktivitou občanů a městyse se podařilo získat celkem 300 tis. Kč (80 tis. městys – na oplocení, 100 tis. Jihomoravský kraj, 50 tis. RWE, 70 tis. občané a místní podnikatelé). Dosud nevyřešenou otázkou je díky halám na curling a kuželky umístění hřiště.

 

Pavel Musil dále uvedl, že hřiště nad školou bylo primárně nabídnuto pro dětské hřiště. Rodiče jako první oslovili zastupitele, kteří dali toto hřiště k dispozici. S vědomí toho se obesílali podnikatelé, občané, všichni počítali, že hřiště bude nad školou, také firmy zpracovávali nabídky herních prvků s vědomím umístění nad školou. Později přišla druhá nabídka, že by dětské hřiště mohlo být ve sportovním areálu mezi fotbalovými hřišti. Proběhla anketa mezi rodiči, bylo vráceno 41 anketních lístků, 26 bylo pro umístění dětského hřiště nad školou a 15 ve sportovním areálu.

 

Budou-li haly na curling a kuželky umístěny jinde, a dvě hřiště nad školou byly občanům dány k dispozici, aby se o ně občané starali, tak už je jedno hřiště vyřešeno: bude tam dětské hřiště, o které se budou starat sami rodiče. Zbývá náplň pro druhé hřiště. To může využívat škola, družina. Rovněž upozornil, že zatímco kuželky by za úplatu mohl hrát kdokoli, curling pro svá specifika (např. drahé kameny) bude pro běžné občany nedostupný.

 

Následovala moderovaná diskuse k druhému tématu. Během diskuse postupně vystoupili: Pavel Krška, Eduard Baráček, Jiří Mazura, Pavel Musil, Bohumil Hlavička, Eduard Baráček, Ludmila Slavíčková, Bohumil Hlavička.

 

Pavel Krška se domnívá, bylo–li rozhodnutí o halách provedeno nestandardně, zastupitelé by se měli panu Baráčkovi omluvit, protože své gesto vzdát se mandátu zastupitele zvolil jako krajní řešení, aby na problém upozornil.

 

Eduard Baráček se domnívá, že zásadní investice se mají diskutovat. Při rozhodování o curlingové hale nic nebránilo, aby se svolala např. za týden mimořádná schůze s p. Horáčkem, aby se věci upřesňovaly, aby se o nich diskutovalo. Nic takového se nestalo, a proto pan Baráček odstoupil, protože nechce být účasten na „prznění“ Černé Hory.

 

Jiří Mazura uvedl, že dáváme šance postiženým dětem, ale vlastní děti jsme „odkopli“. Dětské hřiště nad školou považuje za ideální, je tam klid, hřiště bude oplocené, dětem nic nehrozí. U rybníka hrozí, že děti budou přecházet přes frekventovanou silnici, umístění mezi fotbalová hřiště považuje za nevhodné. Prohlásil, že 98% lidí, se kterými mluvil, je pro umístění hřiště nad školou.

 

Pavel Musil žádá pana starostu a zastupitele, aby se vyjádřili, kde by hřiště mělo stát.

 

Bohumil Hlavička uvedl, že dle zápisu ze zasedání zastupitelstva má být hřiště ve sportovním areálu, je možné se k rozhodnutí vrátit, rozumné je hřiště ve sportovním areálu, tím, že se postaví nad školou, zamezí se využití celého areálu.

 

Eduard Baráček upozornil, že zastupitelé rozhodli, že dětské hřiště bude umístěno nad školou. Uvedl, že pan Pavel Musil získal velké množství finančních prostředků, aniž by mu kdokoli ze zastupitelů poděkoval. Zastupitelé mu dělají jenom problémy. Dětská hřiště patří dle názoru lidí do obce, co nejblíže zástavbě.

 

Ludmila Slavíčková potvrdila, že starosta navrhl rodičům dětské hřiště nad školou. Také ona souhlasí s výstavbou dětského hřiště nad školou, protože jde o bezpečnější místo než u rybníka.

 

Bohumilu Hlavičkovi je úplně jedno, kde bude dětské hřiště, překáží mu dole i nahoře. Navrhuje, aby zastupitelstvo na příští schůzi znovu rozhodlo, kde hřiště bude.

 

TÉMA TŘETÍ: NOVÁ TĚLOCVIČNA A JEJÍ UMÍSTĚNÍ

 

K třetímu tématu, tj. výstavba nové tělocvičny a její umístění, vystoupil moderátor besedy, který stručně shrnul události související s tématem.

 

Následovala moderovaná diskuse k třetímu tématu. Během diskuse postupně vystoupili: Bohumil Hlavička, Petra Zavřelová, Vlastimil Polínek, Antonín Zachoval, Bohumil Hlavička, Eduard Baráček, Ivan Musil.

 

Bohumil Hlavička uvedl, že už tehdy protestoval proti výstavbě tělocvičny na současném místě. Tělocvična má nevyhovující rozměry, na každou stranu chybí jeden metr. Tělocvična je paskvil; zlikvidovala by se, nechala by se přístavba, protože výstavba nové by stála 10 miliónů, a vybudovala by se nová tělocvična, která bude třikrát větší, než tělocvična současná. Předpokládaná cena nové tělocvičny je 43 mil. Kč. V ceně je také krček, který tělocvičnu spojí se školou. Nevyužít prostředky evropských fondů a šetřit vlastní zdroje považuje za nesmysl.

 

Petra Zavřelová rozumí architektonických námitkám Eduarda Baráčka, líbilo by se jí, aby tělocvična byla nad školou. Žádá, pokud není možné tělocvičnu postavit nad školou, aby se zase nepostavila montovaná hala typu curlingu. Ať zastupitelstvo ohlídá, aby nová tělocvična „vypadala“ a korespondovala se školou, musí-li tělocvična být nutně pod školou.

 

Vlastimil Polínek upozornil, že před několika lety na východní Moravě tatáž hala spadla. Uvítal by, kdyby záměry typu tělocvičny nebyly schvalovány v závislosti na termínech dotací, kdyby byla vytvořena odborná komise, která vypracuje studie a varianty řešení, variantu výstavby tělocvičny pod školou a nad školou, aby se nerozhodovalo na základě laického pohledu, kolik se ušetří miliónů. Upozornil, že v minulém volebním období se komise zastupitelstva pro regionální rozvoj a územní plán ani jednou nesešla, přesto, že se v Černé Hoře stavělo.

 

Antonín Zachoval uvedl, že nejsou-li peníze, není možné stavět tělocvičnu.

 

Bohumil Hlavička nevidí logiku v tom, když občané nechtějí nad školou curling, ale nevadí jim tam tělocvična.

 

Eduard Baráček uvedl, že staví-li se tělocvična nad školou nebo pod školou, je to za jedny peníze. Rekonstrukce sociálního zařízení také nebude zadarmo. Na školní přístavbu je možné navázat tělocvičnu, ponechat i rezervu na případnou další přístavbu přístavby. O této variantě se nikdy v současném zastupitelstvu nediskutovalo. O výstavbě nové tělocvičny pod školou se rozhodlo způsobem, že se pouze hlasovalo, zda zažádat o dotaci. Vyzývá, aby si městys nechal poradit od odborníků.

Ivan Musil se ptá Eduarda Baráčka, proč by nová tělocvična nemohla zůstat pod školou. Eduard Baráček zopakoval, že původní záměr architekta Bohuslava Fuchse bylo ponechat plochu pod školou volnou. Nyní místo jedné ohyzdnosti postavíme ještě větší.


ZÁVĚRY

 

ZÁVĚR K TÉMATU VÝSTAVBA HAL NA CURLING A KUŽELKY NA ŠKOLNÍM HŘIŠTI

Většina přítomných občanů vyjádřila nesouhlas s výstavbou sportovních hal na curling a kuželky vč. parkoviště v lokalitě na školním hřišti nad školou. Projekt Sportovního klubu Kociánka má mezi občany Černé Hory podporu, musí být ovšem realizován na místě, které je přijatelné pro všechny občany Černé Hory, tedy mimo oblasti určené primárně k bydlení.

Starosta městyse Černá Hora ing. Bohumil Hlavička přislíbil, že pro uvedené haly najde vhodnější umístění, s tím, že se občané budou starat o současné hřiště nad školou.

 

 

ZÁVĚR K TÉMATU DĚTSKÉ HŘIŠTĚ

Zástupce rodičů usilujících o zřízení dětského hřiště ing. Pavel Musil považuje umístění dětského hřiště nad školou za vhodnější, takové umístění koresponduje s vůlí rodičů, které o hřiště usilují, všichni přispěvatelé navíc věnovali své peníze s vědomím, že dětské hřiště bude nad školou. Všichni účastníci diskuse (s výjimkou starosty městyse Černá Hora ing. Bohumila Hlavičky) požadují, aby bylo dětské hřiště umístěno nad školou.

 

 

ZÁVĚR K TÉMATU NOVÁ TĚLOCVIČNA

Na úvod diskuse o nové tělocvičně starosta městyse Černá Hora ing. Bohumil Hlavička sám přiznal, že proti současnému umístění „staré“ tělocvičny v minulosti protestoval. Několik účastníků diskuse se domnívá, že nová tělocvična by měla být vystavěna nad školou, několik účastníků souhlasí se stávajícím umístěním. Někteří účastníci požadují, aby byla zpracována variantní studie tělocvičny nad školou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář